Trh nabízí skutečně velké množství olejů, které se dají použít přirozeně různými způsoby. Většinou si představíme tekutou hustou formu, se kterou se dále pracuje buď při tepelné, nebo studené úpravě pokrmů. Ovšem s kokosovým olejem je to tak trochu jiné. Prodává se v BIO kvalitě a je to tuhá, bílá hmota. Nicméně olej je nesmírně chutný a prospěšný pro naše tělo. Vyrábí se z kokosové dužiny čerstvého kokosu nebo již namleté a usušené kokosové dužiny, které se říká kopra. Nesmí nás překvapit nabídka na trhu, která spočívá ve dvou prodávaných verzích.
Rafinovaný kokosový olej – neměli bychom zde hledat typickou kokosovou vůni, protože po ní skutečně vonět nebude. Je to olej vhodný především na smažení.
Panenský kokosový olej – ten je trochu odlišný a to už jen ve zpracování. Přistupuje se k němu velmi šetrnou metodou, ovšem díky které si zachová všechny zdraví prospěšné vlastnosti a nijak neztratí ani svoji kokosovou vůni a chuť, které jsou zkrátka typické pro tento ořech. Abychom zachovali všechny zdraví prospěšné látky, tak bychom ho měli používat k šetrnější úpravě pokrmů, případně jej přidat již do hotového jídla, kde se rozvoní a finálně výsledné vaření obohatí.
Zdroj pro zdraví
Můžeme hned začít ráno a postačí přidat lžička do pokrmu. Olej dokáže zajistit dostatečné množství zinku, selenu, vitamínů A, D, E a K a nejcennější zdroj omega 3 mastné kyseliny. Ta má velký vliv na správný vývoj mozku, růst a také chrání organismus před srdečními a cévními chorobami. Dokonce když se snažíme zbavit přebytečných kil, tak si ho můžeme vybrat jako společníka do kuchyně. Stimuluje totiž metabolismus a snižuje pocit hladu. Díky tomu, že se nepřipaluje, tak se dá použít úplně všude, kde bychom použili olej nebo i máslo. Kde kokosový olej koupit? To je jednoduché, určitě specializované obchody se zdravou výživou si nenechají ujít tento produkt, případně i další možnosti se naleznou na e-shopech či dokonce v sekci BIO v některých supermarketech.