1. Ovocný jogurt
„Jogurt s příchutí ovoce“ je lahodný, ale není to nic víc než jen mastný jogurt s velkým množstvím džemu. Nemá to nic společného se zdravou stravou. Proti jogurtu se v zásadě nelze říct nic špatného, ale prosím ne smetanový jogurt a také žádný levný jogurt, který je „obohacen“ želatinou. Nízkotučný bílý jogurt z ekologického mléka s čerstvým ovocem a bez cukru je nejen mnohem zdravější, ale i desetkrát vynikající.
2. Müsli tyčinka
Název předstírá, že je to zdravé müsli v kostce. Ale ve skutečnosti je to hlavně sladká tyčinka. Samozřejmě, že v obilných tyčinkách jsou obilné vločky, někdy i ořechy nebo sušené ovoce. Bohužel, „lepidlo“, které drží tyto zdravé ingredience pohromadě, není nic jiného než hodně cukru. Cereálie s čerstvým ovocem bez cukru jsou úžasné!
3. Šťávy nebo džusy
Sklenice ovocné šťávy obsahuje přinejmenším tolik cukru a kalorií jako sklenice coly nebo sody, ale zní zdravější. Džus obsahuje také vitamíny a minerály, ale pozitivní účinek na zdraví je vynulován vysokým obsahem fruktózy. Alternativa: organické jablko jako celek obsahuje všechny vitamíny a minerály v jeho přirozeném tvaru, množství vlákniny a dalších fytonutrientů. Samozřejmě to platí i pro další druhy ovoce.
4. Smoothies
Rozmixované ovoce a zelenina pomáhají sníst více vitamínu, ale neměly by být náhradou za dobře vyvážené jídlo. Nekupujte ho prosím v supermarketu, protože, co platí pro džusy, platí také pro smoothies. Je lepší konzumovat suroviny čerstvé.
5. Cereálie
Cornflakes, křupavé obiloviny a další snídaňové cereálie jsou v nabídce mnoha rodin. Především děti dostávají takové průmyslové výrobky asi každé ráno. Ale to jsou jen sladkosti. Křupavé obiloviny také obsahují spoustu tuku. (Jemné) ovesné vločky s čerstvým ovocem jsou nejlepší alternativou k takovým průmyslovým krmivům.
6. Ořechy a sušené ovoce místo sladkostí
Ořechy a sušené ovoce jsou zdravé, ale pouze v malých množstvích a ne jako náhrada za sladkosti. Ořechy obsahují spoustu (zdravého) tuku. Se sušeným ovocem rychle vstřebáte množství látek, které jsou v obrovském koši plném čerstvého ovoce, tedy i spousty cukru. Dejte pozor na množství a čerstvé je vždy lepší.
7. “Light” produkty
Light Produkty obsahují méně cukru, soli nebo méně tuku. Existuje však více složek, které kompenzují tuto „ztrátu“, aby se zachovala chuť nebo správné pocity v ústech. To bohužel nejsou dost často přírodní ingredience. Zdravé rostlinné tuky jsou sice životně důležité a bez cukru, ale přesto takový produkt zůstává zbytečnou sladkostí.
8. Alternativy cukru
Javorový sirup, rýžový sirup, med a další alternativní sladidla se často používají jako alternativa nezdravého stolního cukru. Ve skutečnosti nejsou zdravé produkty nic víc než směs různých cukrů a vody. Alternativa k cukru znamená žádný cukr.